یزدفردا"وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در لایحه برنامه هفتم توسعه که امروز در دولت نهایی شد؛ ماده مربوط به توسعه آموزش عالی مهارت محور تصویب شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی و قانونی شدن این لایحه، وزارت علوم و وزارت بهداشت آیین نامه مربوطه را تدوین خواهند کرد.

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، محمدعلی زلفی گل روز دوشنبه در همایش ملی مهارت افزایی، هدایت شغلی و صلاحیت حرفه‌ای در آموزش عالی کشور در دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه و در آیین نامه آموزش های مهارت محور که با همکاری وزارت علوم و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین می شود ؛ نحوه مشارکت دستگاه های اجرایی و صنایع خصوصی و دولتی خدماتی در زمینه آموزش های مهارت محور دانشگاهی مشخص می شود.

 

وی در خصوص اهداف همایش امروز گفت: ما در این همایش‌ها به دنبال این هستیم که خروجی همایش‌، آئین‌نامه‌ای بشود که بر اساس آن بتوان آموزش‌های مهارتی را ساماندهی کرد. 

 دکتر زلفی گل تاکید کرد: همایش مهارت افزایی در راستای اصلاح ساختار آموزشی و نیاز جامعه و نیاز روز است. پیش بینی بسته مهارتی برای آموزش های دانشگاهی، امروز دیگر یک ضرورت است. قبلاً شاید برای دانشگاهی که نوع نگاهش به مهارت ویژه بود، یک امتیاز بود، ولی امروز داشتن بسته مهارتی برای همه آموزش های دانشگاهی یک ضرورت است و دانش آموختگان دانشگاهی در کنار تسلط بر مفاهیم نظری و آموزش‌های نظری لازم هست از مهارت های حرفه ای و صنفی هم برخوردار باشند تا بتوانند در بازار کار موثرتر باشند، کارآفرینی کنند، جایگاه خود را در محیط اشتغال تثبیت کنند و ارتقا دهند.

 

وزیر علوم تصریح کرد: دانشگاه های مهارت محور مانند دانشگاه فنی و حرفه ای که بیش از ۱۸۰ هزار دانشجو دارد در اقصی نقاط کشور در زمینه مهارت محوری نقش بارز دارند. میزان اشتغال در بین دانش آموختگان دانشگاه فنی و حرفه ای بسیار بالاست. دانشگاه علمی کاربردی هم بخش دیگری از ماموریت آموزش های مهارت محور را پیگیری می‌کند. 

 

زلفی گل از رییسان دانشگاه های فنی و حرفه ای و علمی کاربردی برای پیگیری توسعه آموزش های مهارت محور و اتخاذ خلاقیت های خاص و نیز انجام اصلاحات در ماموریت های هر دو دانشگاه بخصوص دانشگاه علمی کاربردی، قدردانی کرد.

 

وی گفت: طرح های نوآورانه و خلاقانه در این دانشگاه به کار گرفته شده و میزان کار، آمادگی و اشتغال پذیری دانشجویان این بخش بالا رفته است. کار بسیار زیبای طرح "آباد" که برای افزایش دانش مهارتی دانش آموختگان دانشگاهی به کار گرفته شده، جای تقدیر و سپاس را دارد.

 

وزیر علوم با بیان اینکه نوع نگاه دولت مردمی سیزدهم به آموزش عالی بخصوص آموزش های مهارت محور  و نیاز  محور ویژه است، گفت:  در جلسه تصویب مصوبات سفر ریاست جمهوری در دور دوم به استان آذربایجان شرقی ۹۰ میلیارد تومان برای بازسازی و نوسازی کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های هشت آموزشکده و دانشکده فنی در استان آذربایجان شرقی، اختصاص یافت این کمک علاوه بر آن حمایتی است که به زودی وزارت علوم برای تجهیز آزمایشگاه خواهد داشت.

 

وی تاکید کرد:  در هر سفر ریاست  جمهوری به هر کدام از استان ها، تکمیل پروژه های نیمه تمام آموزش های مهارت محور در اولویت است و موارد مناسبی برای تجهیز و تکمیل آموزشکده های فنی و دانشکده هایی که قرار است آموزش های نیاز محور و مهارت محور را گسترش دهند، اختصاص پیدا می کند.

 

زلفی گل گفت: نوع  نگاه ما در وزارت علوم در این دوره از مسئولیت در وزارت علوم، توسعه آموزش های مهارت محور و نیاز محور است. معاونت پژوهشی و معاونت آموزشی و موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی پای کار آمده اند و  ماموریت های آموزش های مهارت محور را پیگیری می کنند.

 

وی خاطرنشان کرد: آموزش در وزارت بهداشت موفق است چون بستر عملی در اختیار دانشگاه است. بیمارستان‌ها در کنار دانشگاه‌ها کار می‌کنند ولی وزارت علوم از این امکانات محروم است.  در آئین‌نامه مربوط به مهارت آموزی لایحه برنامه هفتم توسعه ،  مشوق هایی برای دستگاه‌های اجرایی پیش بینی می شود تا در زمینه آموزش مهارتی به دانشجویان خدماتی را ارائه دهند.

وزیر علوم از متخصصان رشته‌های علوم انسانی بخصوص در رشته های مدیریت آموزشی و برنامه ریزی خواست برای نهادینه شدن همکاری صنایع و سازمانها در ارائه خدمات به دانشجویان برای کارآموزی و کار ورزی راهکار ارائه دهند.

 

زلفی گل تصریح کرد: ما نیازمند راهکارهایی هستیم که بر اساس آن بتوان آئین‌نامه‌ای عملیاتی تدوین کرد. همچنین در توسعه رشته‌ها و دانشکده‌های جدید در آموزش عالی باید به بسته مهارتی توجه شود. باید برای ارکان آموزش عالی، مهارت‌محور کردن مورد توجه قرار گیرد.

 

وزیر علوم تاکید کرد: در بخش فرهنگی هم باید فرهنگ‌سازی مناسب انجام شود. در پارک‌های علم و فناوری چه اقداماتی باید انجام شود. راهی جز این نداریم که طرحی نو دراندازیم. امروز که هوش مصنوعی و علوم شناختی تعیین‌کننده‌اند، دانش مهارتی جایگاه ویژه‌ای خواهد داشت.

وی گفت: لازم است در دانشگاه‌ها برنامه‌ریزی شود که دانشجویان با توجه به علایق‌شان، آموزش مهارتی ببینند. باید به این سوال پاسخ داد که برای مهارت‌محوری آموزش‌های دانشگاهی چه باید کرد؟ آیا امکان اشتغال در یک رشته مهارتی در حد کاردانی علاوه بر رشته نظری شدنی و کار بردی هست؟

وزیر علوم پژوهش و کار کارشناسی را مبنای تصمیم گیری دانست و گفت: هدف از برگزاری همایش هایی مانند همایش امروز رسیدن به راهکار عملیاتی در حد یک آیین نامه است.



معاون پژوهشی وزیر علوم:

تقسیم کار ملی در بحث آموزش های مهارتی یک ضرورت است

معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: هم اکنون در مورد آموزش مهارتی نهادهای مختلف سیاستگذار در کشور وجود دارند و برای رسیدن به موفقیت در این زمینه، تقسیم کار ملی یک ضرورت است.

به گزارش  روابط عمومی وزارت علوم، دکتر پیمان صالحی روز دوشنبه در «همایش ملی مهارت افزایی، هدایت شغلی و صلاحیت حرفه‌ای در آموزش عالی کشور» در مرکز همایش‌های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: ۵۰ مرکز هدایت شغلی در دانشگاه‌ها ایجاد و طی سال گذشته هشت هزار دوره مهارت افزایی با حضور ۳۲۸ هزار دانشجو برگزار شده است‌

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت:در مورد آموزش مهارتی نهادهای مختلف سیاستگذار در کشور وجود دارند و این نهادها باید با هم به هماهنگی و تعامل بهتری برسند.

وی به ذکر گزارشی از فعالیت های معاونت پژوهشی وزارت علوم پرداخت و گفت: این موضوع در مورد دانشجویان مطرح است که انگیزه های فرد از ورود به آموزش عالی چیست؟ شغل، مدرک و موارد دیگر. وظیفه ما در وزارت علوم هم افزایی، جهت دهی و هدایت شغلی افراد به سمت کسب شغلی است که در راستای توانایی، علاقه مندی آنها و اولویت های کشور باشد تا در آینده بهتر فعالیت کنند.

دبیرکل شورای عالی عتف به موضوع ایجاد ارتباط درست در آموزش عالی میان دو نظام دانشگاهی و نظام مهارتی اشاره کرد و افزود: ارتباط بین این دو نظام زمانی محقق می شود که تمام بازیگران این حوزه را بشناسیم و با استفاده از اهرم های قانونی آنها را با هم هماهنگ کنیم.

وی بر وظیفه قانونی وزارتخانه اشاره کرد و گفت: همه باید بدانیم قانون چه وظیفه ای برای ما تعیین کرده است و اگر ندانیم کشور را عقب می اندازیم. اینکه موضوع مهارت آموزی و مهارت افزایی یک روز در وزارت علوم، روز دیگر در وزارت کار یا سازمان های دیگر باشد، موجب پیش نرفتن کار می شود؛ بنابراین باید از انشقاق جلوگیری کنیم.

 

کنگره ملی آموزش مهارت‌محور ۵ تیر برگزار می‌شود

 

وی یادآور شد: باید قانون، ظرفیت ها و بروندادها را مشخص و نهادها را همگرا کنیم. برای این هدف کنگره ملی آموزش مهارت محور و هدفمند را در روز پنجم تیر با حضور همه نهادهای مسئول و سیاست گذار با هدف نتیجه گیری کلی برگزار می کنیم.

 

دبیرکل شورای عالی عتف ادامه داد: از سال ۱۳۹۹ شورای مهارت افزایی و صلاحیت حرفه ای دانش آموختگان وزارت علوم را داریم که رییس آن وزیر علوم است‌ و ظرفیت خوبی برای توسعه مهارت های آموزش عالی دارد.

 

وی گفت: اقدام دیگر تقسیم اولویت های مهارت افزایی و صلاحیت حرفه ای بین بازیگران این عرصه است. معاونت آموزشی وزارت علوم، مرکز تحقیقات سیاست علمی و معاونت پژوهشی تقسیم کار کردند تا از موازی کاری جلوگیری شود.

 

ایجاد مراکز هدایت شغلی در ۵۰ دانشگاه

 

استاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: در حوزه مهارت افزایی در ۵۰ دانشگاه کشور مراکز هدایت شغلی تخصصی داریم که وظیفه آنها خدمات کاریابی، بیمه و غیره است. همچنین در سال ۱۴۰۱ حدود هشت هزار دوره مهارت افزایی برگزار کردیم که ۳۲۸ هزار دانشجو در این دوره ها شرکت کردند. یکی از موارد مهم، مستندسازی است و مدیران باید هر ساله تجربیات خود را ثبت و منتقل کنند.

 

صالحی در مورد گزارش های پایش اشتغال دانش آموختگان نیز گفت: این گزارش ها در موسسه پژوهش و برنامه ریزی و سازمان امور دانشجویان با روش شناسی خاصی تدوین و به صورت دوره ای منتشر می شود.

 

معاون پژوهشی وزیر علوم اظهار داشت: در کشور کارهای زیادی انجام شده و نظام جامع مهارت بر اساس تحقیقات ما بر اساس نظام اطلاعات بازار کار و نظام صلاحیت حرفه ای قابل اجرا است. اما برای تحقق آن باید تقسیم کار ملی کنیم؛ اکنون وضعیت اینطور نیست و هر نهادی کار خودش را انجام می دهد. باید موازی کاری ها را برطرف کنیم.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا